Skip to content

Feng Shui – en bluff?

Snubblade över en gammal artikel från 2007 som påstår att Feng Shui är en bluff och fick ett enormt sug att besvara den kritiska artikeln utifrån mitt perspektiv. Jag, som faktiskt tror på naturvetenskap och samtidigt förespråkar Feng Shui är fullt medveten om att Feng Shui innebär många ”oförklarliga” sätt att jobba på. Samtidigt är det SÅ mycket som är ren logik! Vi kan inte längre förneka att omgivningen spelar större roll för vårt välmående än vad vi kanske tidigare trott. Flera av dagens forskningsresultat inom bl.a. neurodesign och biologi visar resultat som stämmer överens med det läror som Feng Shui hävdat i TUSENTALS år! Det kan omöjligt vara bara ren slump och humbug. Så, vad tänker jag om Feng Shui – en bluff?

·

Enligt artikeln har de anlitat fyra olika Feng Shui-konsulter. Det framgår till att börja med inte vart – eller ens OM – konsulterna är utbildade rent professionellt. Det finns en hel uppsjö olika Feng Shui-skolor, är dessa konsulter utbildade på en skola överhuvudtaget eller är de självutnämnda konsulter? Resultaten ser ganska olika ut, vilket du kan se på bilden nedan. Att resultaten blir olika är inte alls konstigt. Delvis beror det på att det inte finns ETT rätt svar när det gäller Feng Shui, inredning och möblering. Det finns snarare lika många lösningar och möbleringsalternativ som det finns människor på denna jord. För att skapa riktigt god Feng Shui bör vi alltid utgå från personerna som bor i hemmet; deras personliga behov, önskemål och syftet med konsultationen.

Det är i princip omöjligt att uppnå 100% god Feng Shui då vi alltid måste prioritera det vi tycker är viktigast. Om en kund t.ex. inte vill veta någonting om currylinjer så brukar jag inte ens nämna vart linjerna går. Eftersom alla konsulter jobbar olika så är det alltid viktigast att förhöra sig om kundens önskemål. Man får i denna artikel inte veta någonting om vilken information konsulterna har fått. Är de informerade på exakt samma sätt? Vilka är kundens önskemål och vad är egentligen syftet med konsultationen? När jag kollar på bilderna blir jag ytterst fundersam över möbleringen i vissa fall. Jag vet vilken bild som är mitt förstahandsval gällande soffans placering utifrån chiflöde och kraftposition medan några av de övriga möbleringarna inte ens känns som någonting en feng shui-utbildad hade föreslagit?!

Feng Shui bluff?
Vilken är din ”favoritmöblering”?

Ba Guan och currylinjer

Ba Guan skribenten hänvisar till och kritiserar utifrån att den ser ut på två olika sätt är inte alls fel eller konstigt. Det kan enkelt förklaras genom att kartan går att lägga på två olika sätt. På det ena sättet jobbar du endast med dina medvetna intentioner (=tredörrarsbaguan). På det andra sättet jobbar du utifrån väderstreck OCH intentioner (=kompassbagua). Två olika skolor = Två olika resultat. Inte konstigare än så.

När det gäller ”problemet” att currylinjer hittats på olika platser i hemmet så framgår det inte hur stor differens det varit. Handlar det om HELT andra delar av rummet eller rör det sig om kanske 80 cm i skillnad? Vi får inte glömma att currylinjer består av pulserande energier som ständigt varierar i tjocklek (mellan ca 20-80 cm). Jag har själv haft flera olika workshops där deltagarna fått lära sig hitta currylinjer och i slutändan hittas dessa alltid på samma ställen – även de gånger vi inte kommunicerat med varandra vart vi hittat linjerna. Kanske har konsulterna som anlitats inte så god erfarenhet av currylinjer?! Pekare kan ge utslag på massor av saker såsom teknikstrålning och Hartmann-linjer så det gäller att veta vad du letar efter… Det finns dessutom ett test du kan göra för att kolla om det verkligen är currylinjer du hittat vilket du kan läsa mer om HÄR.

vad är currylinjer
Pekare används för att hitta currylinjer. Du kan även få utslag på ”Hartmann-linjer” som finns tätare över jorden, på våra breddgrader cirka varannan meter. Kan det vara Hartmann-linjer som några konsulter hittat?

Feng Shui – en bluff?

Jag tänker att det inte spelar någon roll om allt inom Feng Shui är ”sant” eller ej. Oavsett vad du tror så är det vetenskapligt bevisat att människor påverkas mer eller mindre av omgivningen. Däremot är kanske inte alla lika känsliga för den kroppsliga och känslomässiga upplevelsen. Även om det skulle vara ren placebo att en vackrare och mer harmonisk omgivning gör att vi trivs och mår bättre, då är det väl en positiv effekt att sträva efter oavsett vad du tror?! Placebo funkar visst lika bra som riktig medicin och om vinsten blir att vi mår bättre, varför vilja förstöra det?

Syftet med att jag förespråkar Feng Shui är för att inspirera DIG som är nyfiken, till ett vackrare och mer personligt hem. Ett hem som får DIG och din familj att trivas bättre med tillvaron – samtidigt som du också hittar strategier för att nå fler mål i livet, hitta motivation och stärka olika livsaspekter du värnar om. Jag vet vad kunskapen har gett mig i form av både mer positiva känslor, ett mer besjälat hem och en djupare mening i livet så jag tänker fortsätta förespråka fördelarna med Feng Shui.

Kritiken

Stormen av kritik jag fick efter min första medverkan i radio fick mig att tappa andan. 9 av 10 som kastade skit var dessutom medelålders män som (enligt mina förutfattade meningar) lever ensamma i sina deppiga ungkarlslyor. Jag upplever ofta att män (generellt) är mer kritiska till Feng Shui – och andra alternativa åskådningar. Kvinnor är generellt i närmare kontakt med sina känslor och engagerar sig ofta mer i hemmet. Kanske kan det vara därifrån det kända uttrycket att ett hem behöver ”en kvinnas touch” kommer ifrån?! För att hemmet ska bli trevligare kan det helt enkelt handla om att vi behöver KÄNNA EFTER. Feng Shui hjälper oss att känna efter och ger oss kunskap och förståelse kring konsten att möblera. Självklart gäller detta inte alla män. Jag både tror och hoppas att flera män kommer närmare sina känslor i ett samhälle där det är mer tillåtet att visa känslor.

För att läsa hela den kritiska artikeln kan du trycka HÄR.

Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa