Skip to content
vad är feng shui?

Vad är Feng Shui?

Vad är egentligen Feng Shui? Orden ”Feng Shui” står för ’vind’ och ’vatten’ och handlar i grund och botten om energier och energiflöden. Läran går till stor del ut på att skapa balanserade och harmoniska miljöer som främjar välmående. Att utöva Feng Shui innebär att använda naturen som den främsta förebilden. Det är från naturen vi hämtar inspiration och vägledning för att skapa balans och harmoni. Läran ger oss bl.a. ett antal grundläggande verktyg som underlättar vid skapandet av miljöer att trivas i. Feng Shui är en flera tusen år gammal livsfilosofi med ursprung i Kina.

Till stor del handlar Feng Shui egentligen om att lyssna till ’magkänslan’; din inre kompass. Den inre kompassen (läs: din intuition) gör att du säkert redan utövar och skapar god Feng Shui omkring dig, undermedvetet. Ibland kan det – intuitionen till trots – ändå vara svårt att få till vissa utrymmen hemma. Vid sådana tillfällen är Feng Shui den perfekta hjälpen! För mig handlar Feng Shui främst om att inreda medvetet.

Vad är Feng Shui?
Vi eftersträvar balans; dvs ett behagligt energiflöde när vi inreder våra hem. Föreställ er en lagom porlande bäck, det är känslan vi vill uppnå vid möblering. För få stenar (=t.ex. möbler) skapar ett rusande energiflöde, liknande energin av en rusande fors. För många stenar (=övermöblering) orsakar istället stagnering. Balans är målet!

Verktygslåda för balans & harmoni

För mig gav utbildningen i Feng Shui ett nytt perspektiv på livet och tillvaron. Likt en matig verktygslåda som berikat mitt liv på så många sätt. Med hjälp av kunskapen och de konkreta ”verktygen” kan jag lättare hitta orsaken till upplevd obalans i inredningen – och göra någonting åt det! Några av de mest grundläggande verktygen som används vid utövande av Feng Shui är ”de fem elementen” (= universums byggstenar, färg & formlära), ”yin & yang” (= kontraster) och chiflöde (= energiflöde). Det finns otroligt många fler verktyg än dessa att använda och jobba med inom Feng Shui. En av mina absoluta favoriter är ”Ba Gua”; en karta med livsaspekter som gör att du kan koppla olika delar av ditt hem till olika delar av livet. Det är ett SÅ spännande verktyg att jobba med!

Tips #1 Jag har skapat ett ”livshjul” utifrån en Ba Gua. Verktyget hjälper dig till ökad självinsikt kring hur balanserat ditt liv är. Läs mer och skaffa ditt Ba Gua-hjul HÄR.

Feng Shui kan beskrivas som:

  • En konstform: konsten att möblera.
  • En livsfilosofi: ett sätt att leva, i harmoni med omgivningen.
  • En vetenskap: du kan med bl.a. EEG mäta hur hjärnan reagerar på omgivningen. 

Det är extra spännande att modern forskning visar resultat som går i linje med sådant Feng Shui hävdat i tusentals år. Begrepp som växt fram på senare år är bl.a. neurodesign (hjärnforskning som visar hur omgivningen påverkar oss) och biomimik (kopplar ihop biologi och design med naturen som utgångspunkt). Lyssna på avsnitt 60 av Feng Shui-podden för att höra världens främsta hjärnforskare inom neurodesign; Isabelle Sjövall.

vad är feng shui?

Tips #2

Om du vill lära dig mer om neurodesign och hur omgivningen påverkar ditt välmående så kan jag varmt rekommendera boken ”Designfulness”, skriven av Isabelle Sjövall. I boken sammanfattar Isabelle den senaste forskningen på ett enkelt och spännande sätt!

I boken får du mängder med konkreta tips på hur du kan skapa miljöer som stärker gemenskap, främjar återhämtning, fokus och kreativitet.

Visste du t.ex. att du kan korta ned återhämtningstiden efter sjukdom eller större operationer – ibland med flera dagar – om du har naturutsikt?


Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa