Skip to content

Så kommer du igång med Feng Shui

Feng Shui handlar om så mycket mer än bara inredning! Det är ett enormt ämne som kan appliceras på livets alla delar, både inom och omkring dig. Läran innefattar en stor mängd olika konkreta ”verktyg” som används för att skapa harmoni och balans; på både in- och utsida. För att skapa god Feng Shui i livet handlar det i grund och botten om att bli medveten om både din inre och yttre värld. Genom medvetenhet och kunskap om de olika verktygen kan du på ett mer effektivt sätt skapa bättre balans och harmoni. Därför vill jag med detta inlägg dela fem enkla tips som kan hjälpa dig att komma igång med Feng Shui.

Känslan av behagliga energiflöden omkring oss får vi när vi uppnår någon form av balans i möbleringen, dvs när det inte är varken över- eller undermöblerat. Harmoni på insidan uppnår vi när den inre när den inre energin (din inre chi) flödar i en lagom takt. Du väcker din inre energi genom t.ex. fysisk rörelse och lugnar den genom meditativa aktiviteter. Enligt Feng Shui så hänger både det inre och yttre ihop och påverkar varandra genom en form av växelverkan. Förändra någonting i ditt hem så påverkar du samtidigt din inre chi. OBS! Jag hävdar bestämt att harmoni och balans är en relativt subjektiv upplevelse. Vissa människor trivs med mer prylar medan andra föredrar ett mer avskalat och minimalistiska hem. Därför är det så enormt viktigt att du lär känna dig själv och din omgivning för att hitta ditt sätt att leva i harmoni med omgivningen.

Så kommer du igång med Feng Shui

Fem enkla steg

Nedan tänkte jag dela fem enkla steg som hjälper dig att komma igång med Feng Shui. Trots att det finns många olika skolor inom Feng Shui så handlar ett av de mest grundläggande tipsen nästan alltid om att rensa och organisera. Jag vill dock hävda att det finns ett steg som är viktigare att tänka på, innan du hugger tag i rensning och organisering. 1:

 • BLI MEDVETEN OM DIN MÅLBILD
  För att inte begå misstaget att rensa bort för mycket – eller behålla ett överflöd av saker – så är det första steget att bli medveten om din målbild. En bra övning är att ställa dig själv ett antal frågor som kan hjälpa dig till en djupare insikt om hur du vill leva framöver. Ta fram ett anteckningsblock och flödesskriv några minuter/fråga. Skriv utan att värdera vad som kommer fram eller hur det formuleras.
  – Hur känner jag mig när jag är hemma? Trivs jag med de saker och möbler jag omger mig med?
  – Hur använder jag utrymmena i mitt hem? Är det någonting som ”stör” i det vardagliga livet?
  – Finns det områden i mitt hem som känns obalanserade eller oorganiserade?
  – Vilka platser eller miljöer inspirerar mig och ger mig glädje och energi?
  – Hur kan mitt hem bli en plats som stödjer mig på vägen mot mina drömmar och mål?
  – Hur vill jag känna mig i mitt hem, i de olika utrymmena?
  – Hur känns min kropp och energi idag?
  – Hur vill jag känna mig i min kropp framöver?

Punkt 2, 3, 4

 • SKAFFA DIG EN ÖVERBLICK AV NULÄGET
  För att veta vart du ska börja så är ett bra tips att skriva ned nuläget och samla de punkter du önskar förändra. En bra övning är att ta med dig ett anteckningsblock och gå medsols igenom alla rum i ditt hem, börja vid entrén. Skriv ned, rum för rum, vad du önskar förändra. Skriv ned allt ifrån små detaljer som ”stör” eller väcker negativa tankar; trasiga glödlampor, möbler eller knarrande dörrar, skåp och lådor som känns röriga och oorganiserade. Saker som försvårar din vardag eller gör livet mer komplicerat än det behöver vara. Skriv också ned om du t.ex. önskar ändra rummets funktion, möblering eller färgsättning.
 • PRIORITERA
  Försök att prioritera/numrera dina punkter genom att markera saker som känns viktigast för dig att få ordning på. Små saker som du snabbt och lätt kan åtgärda och stryka från listan, gör det direkt om du har ork och möjlighet. Alternativt; börja vid entrén/hallen. Huvudentrén är ”mouth of chi”, dvs platsen där mest energi flödar in i ditt hem. Genom att börja förändringen där så bjuder du in härligare energi till resten av hemmet och livet. Känns det svårt att komma igång? Välj någon av punkterna som känns lustfylld och enkel! Innan du drar igång; bestäm NÄR det ska göras, HUR det ska gå till och NÄR det ska vara klart.
 • RENSA & ORGANISERA
  För mig är det en kombination av glädjen saken ger mig samt funktionen som avgör om jag vill behålla den. Ha gärna en vän, partner eller ordningskonsult till din hjälp. Det underlättar verkligen att kunna bolla med någon (och få hjälp att återfå orken) under processens gång! Innan du börjar själva rensningsprocessen så är det en stor fördel om du förbereder dig, både mentalt men också med några enkla saker.
  – Bestäm innan du börjar vart dina ägodelar ska ta vägen om du inte vill behålla dem; vart & hur ska de skänkas/säljas/slängas? Bestäm också NÄR du ska få iväg prylarna.
  – Ställ fram kassar eller lådor som du lägger sakerna i direkt och märk upp vart de ska. Ha även en ”tveksam”-låda där du kan förvara saker du känner dig osäker på. Bestäm innan hur länge du ska spara sakerna i lådan, lägg in en påminnelse i kalendern och gör ett nytt försök att känna in om de ska få stanna eller ej.
  – Om du vill behålla saker som inte används särskilt ofta; se över vart de förvaras. Det är bättre att du har saker du ofta använder mer lättillgängligt medan sådant som sällan används kan få stå på mer undangömda platser.

  Sänk kraven och försök ha kul på vägen. Det är ingen tävling om vem som rensar mest, det viktigaste är att DU trivs i DITT hem. Ibland handlar det inte ens om rensning utan snarare organisering; att placera dina ägodelar så att vardagen fungerar bättre rent praktiskt.

Punkt 5

 • STÄRKANDE SYMBOLER
  Välj att ta på dig kläder som gör dig glad, som du känner dig lite extra fin i eller som känns bekväma. Använd dig av färger och accessoarer som stärker dig. Lita på att din magkänsla guidar dig rätt! Väl accessoarer som utgör stärkande symboler för dig; t.ex. smycken som gör dig motiverad, påminner dig om din målbild eller får dig att känna dig stark!

LYCKA TILL!

Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa