Skip to content

Göra eget sköljmedel

Äntligen har jag fyllt på webbshopen med flera fantastiska och väldoftande produkter från min personliga favoritleverantör; Klinta. Samtliga av Klintas produkter är helt veganska och cruelty free. I min lilla webbshop hittar du bl.a. några (av mig) utvalda och handplockade eteriska oljor. Jag måste bara lyfta en av dessa oljor lite extra! Det är oljan som heter ”Nytvättat” – och den luktar verkligen nytvättat! Det är den perfekta oljan att använda när du vill göra eget sköljmedel eller om du vill ha en fräsch doftspray till linneskåpet eller garderoben. Mums! För du visste väl att sköljmedel inte alls är bra för varken oss människor eller för vår natur? De flesta sköljmedel innehåller hormonstörande ämnen och mjukgörare som ftalater vilket är starkt allergiframkallande…

gör eget sköljmedel med doftoljan nytvättat
Doftoljan ”Nytvättat” från Klinta sprider en helt fantastisk doft i hemmet och luktar verkligen som den utlovar; nytvättat! (produktbild från Klinta)

Gör eget sköljmedel – det är enkelt!

Jag gör eget sköljmedel lite då och då – och det är faktiskt superenkelt! Men istället för att blanda en stor behållare med doftande sköljmedel brukar jag välja att ha ”ättiksblandningen” klar i en dispenser (glasbehållare med kran) för att vid doseringen droppa någon droppe eterisk olja direkt i decilitermåttet. På så vis är jag fri att välja olika eteriska oljor beroende på vilken doft jag är sugen på. När jag exempelvis tvättar sängkläder vill jag kanske ha lavendel som är toppen för avslappning och sömn!

Recept på eget sköljmedel:

8 dl kokat, avsvalnat vatten
3 dl ättiksprit (24%)
Ev. ca 10-15 droppar eterisk olja.

Till en tvätt använder jag knappt 1/2 dl sköljmedel, med 1-2 droppar eterisk olja i.

Flera användningsområden!

Oljan luktar verkligen så ljuvligt fräscht! Här hemma använder jag oljan i dammsugarpåsen – droppa 1-2 droppar och hela hemmet doftar friskt efter dammsugningen. Du kan också göra egen rumsspray genom att ha ca 10 droppar olja i 100 ml vatten. Spraya över soffan, gardinerna eller i linnegarderoben för att fräscha upp!

Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa