Skip to content

Feng Shui-analys av sovrum

Feng Shui-analys av sovrum utifrån inskickade bilder. Min tanke är att då och då bjuda på enklare Feng Shui-analyser av olika rum för att förklara lite hur jag använder mig av Feng Shuins verktyg. För ett tag sedan efterfrågade jag bilder från rum som ni ville ha hjälp med. Först ut av de bilder jag fått in är ett härligt sovrum med stor potential att bli ÄNNU härligare. Personen som skickat in bilderna beskrev att sovrummet känns obalanserat. Det jag spontant tänker när det gäller balansen i rummet är 1. obalans mellan yin och yang (kontraster) och 2. obalans mellan elementen (färger). Läs nedan för att förstå hur jag menar.

Feng Shui analys sovrum Skoogliving
De fem elementen: Färgmässigt så har vi väggfärgen grönt som representerar trä. Det bruna golvet ger jord och den vita och gråa färgen ger metall. Dagsljus bidrar med eld. Möjligtvis skulle man kunna se det abstrakta mönstret på överkastet som vatten men annars saknas det vatten och jag hade gärna tillfört lite extra värmande eldelement.

1. Yin och Yang = Former

Jag nämnde ovan en obalans mellan yin och yang vilket gör att rummet känns lite kantigt. Jag brukar säga att sovrum är ett ”yin-rum” där det gärna får vara överslag på det mjuka, mörka och lugna. Att gå in i sovrummet ska med fördel kännas lite som att kliva in i en omfamning. En av anledningarna till att rummet känns lite ”hårt” är då det finns många raka linjer och kantiga, kvadratiska former.

Majoriteten av möblerna är kvadratiska och färgen på dessa är vit vilket i sig är en väldigt kall färg. Kantiga former och vit färg är båda ”yang” vilket gör att det som helhet skapas ett överslag av yang (=kantigt, hårt & aktiv energi). Hade materialet varit brunt trä eller målat i någon mörkare färg så hade känslan blivit lite varmare och mjukare. För att balansera upp yin och yang men ändå undvika att byta ut möbler kan man leka lite med färger (t.ex. måla befintliga möbler i mörkare färg, t.ex. svart) eller addera mjuka former (t.ex. runda väggdekorationer, en rund mjuk lampa, runda prydnadskuddar osv).

Feng shui analys sovrum
Tips! Ett tips är att måla in garderoberna i samma färg som väggen, alternativt ton i ton med en mörkare eller ljusare nyans. Det gör att kontrasten mot väggen blir mindre och den kantiga formen upplevs mjukare då garderoberna blir lite ”kamouflerade”.

2. Elementen = färger

Obalansen jag upplever när det gäller elementen i rummet är att det blir hårda kontraster mellan trä (de gröna väggarna) och metall (det vita). Trä och metall är två element som är i konfliktrelation till varandra. För att skapa en mer harmonisk övergång mellan elementen behöver vi addera element som dämpar kontrasten. För att veta vilket element vi kan addera behöver du känna till relationen mellan de fem elementen (jag pratar om detta i Feng Shui-podden, avsnitten som rör de fem elementen som släpptes i början av året). Med det menar jag att du behöver ha kännedom om hur elementen påverkar varandra. I detta rum kan vi exempelvis tillföra mer av jord (träfärgade möbler och detaljer) eller vatten (t.ex. svarta detaljer) för att skapa bättre harmoni. Nere till höger i bilden ovan skymtar en korg (=jordelement) som ger en väldigt mjuk känsla i kombination med det gröna och vita. Känner du? Jag hade dessutom gärna adderat svarta detaljer, t.ex. sänglampor vid sidan av sängen. Är du med på hur jag menar?!

Vikten av textilier

För att skapa mjukhet i ett sovrum är ett bra knep att jobba mycket med textilier. I detta rum hade jag först föreslagit en stor och mjuk matta under sängen. Mattan ger dessutom ett lugn som gör att sängen landar mjukt på golvet. (En bra riktlinje är att låta mattan sticka ut ca 50 cm runtom sängen.) Jag hade även föreslagit en skena med gardiner som hänger från taket. Genom att sätta gardinerna så nära taket som möjligt lurar vi ögat lite och ökar känslan av rymd och takhöjd.

Feng Shui analys sovrum
På bilden är det svårt att se om det finns någon väggyta intill altandörren. Om det finns utrymme hade jag haft gardinlängder även vid sidan av dörren men om det inte finns tillräckligt med väggyta till vänster om altandörren hade jag bara låtit gardinerna hänga längs väggen, till höger om fönstret.

Val av gardiner

Jag hade låtit skenan löpa längs hela fönsterväggen och låtit längderna hänga vid väggen, ända in mot hörnet, istället för att dölja fönstret och ”ta” av dagsljuset. Genom att ha en skena hela vägen kan man lätt ha t.ex. mörkläggningsgardiner som dras för vid behov. För en ”luftigare” känsla kan man ha dubbla skenor och låta den tjockare gardinen hänga längst intill hörnet medan en tunnare gardin sticker fram närmast fönstret. Ett knep som verkligen skapar ”hotellkänsla”! Jag hade dessutom valt linnefärgade gardiner för att öka mängden jordelement (som jag nämnde tidigare att man med fördel kan addera för dämpa konflikten mellan trä- och metallelement).

Feng Shui analys sovrum
Sängarna står i god kraftposition, dvs med huvudändan mot en solid vägg = utan dörröppningar och fönster bakom huvudet. Detta gör att vi får lättare att slappna av vilket är positivt för sömnkvaliteten. En spegel i höjd med och så nära barnsängen är någonting jag skulle avråda ifrån då spegeln ger aktiv energi vilket kan påverka sömnen negativt.

Att använda verktygen – eller ej.

Det finns många fler verktyg inom Feng Shui som går att applicera vid utformandet av ett rum. T.ex. en Ba Gua, pekare för att kolla currylinjer, flying stars osv osv. Oavsett verktyg, råd och riktlinjer från Feng Shuin så är det viktigaste ändå att DU, som bor i hemmet, trivs och mår bra. Om du trivs i rummet och sover bra; Lita på magkänslan! Alla våra behov är olika och jag sitter inte på något facit om vad just du behöver. Däremot kan en god balans mellan elementen och yin & yang göra att helheten känns mer harmonisk. Och DET kan jag hjälpa dig med!

Analysen är gjord utan vidare dialog med personen som skickade in bilden. Det är mina spontana tankar och idéer om hur jag jobbar med elementen och yin och yang. Om du anlitar mig så får du, utöver ett samtal där jag tar reda på vad du önskar av rummet, också en moodboard med tips och inspiration som tydligt visar exempel på hur jag menar. Allt baserat på DINA behov och önskemål. Har du frågor? Då vet du vart jag finns!

Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa