Skip to content
Feng Shui Analys

Feng Shui Analys

Jag tänkte att det vore på tiden att jag bjuder på en liten Feng Shui analys! Jag vill med det försöka förtydliga hur jag bl.a. använder mig av Feng Shuins olika verktyg. Idag väljer jag att bara förklara hur jag ser på inredning utifrån de fem elementen. De fem elementen kan kallas Feng Shuins färg- och formlära och består av trä, eld, jord, metall och vatten. Det tydligaste och starkaste elementet är det vi först lägger märke till, vilket oftast är färgen. En möbel eller sak kan alltså vara flera olika element samtidigt (formen=ett element, färgen=ett annat, materialet=ett tredje osv.).

När någonting känns ofärdigt eller obalanserat så är ett riktigt bra hjälpmedel att kolla om alla element finns representerade; ofta kan det nämligen vara där skon klämmer. När alla fem element finns representerade i lagom dos skapas en känsla av balans och harmoni. En bra och generell riktlinje kan vara att sträva efter fördelningen; mest jord och metall, mycket trä, mindre dos vatten och eld.

Feng Shui Analys
Bilden är lånad från möbelmästarna.se. På bilden ser du soffan ”Hope”, soffbordet ”Acero” och mattan ”Fern” . I hörnet syns även skåpet Clearbrook.

Feng Shui Analys

Trots att bilden kan kännas härlig vid första anblick så är det vid närmare analys ett överslag av metallelement. Metall är, precis som jord, ett av de element vi ofta klarar av även i stor dos. Den gråa soffan, de vita gardinerna, mattan samt den gråa väggfärgen utgör alla metallelement. Golvet, som också ser väldigt grått ut lutar även det åt metallelement. Om golvet hade varit någon nyans varmare/brunare så hade det blivit ett tydligare jordelement vilket hade bidragit med mer värme och en grundande känsla. Nu är bara de bruna detaljerna på bordet, skåpet samt korgen som golvväxten står i, jordelement. Även bordets form, den rektangulära formen, tillhör jordelement.

Glasdetaljerna och de svarta benen på bordet är vattenelement. Dagsljuset och taklampan (när den är tänd) utgör eldelement. När mörkret fallit kan jag tänka mig att levande ljus på bordet gör mycket för känslan! Det skulle enligt min mening vara lite pricken över i:et med ett par kuddar i en varm, kanske aprikosliknande ton. De gröna växterna tillför träelement vilket gör otroligt mycket för helhetskänslan. Träelement och växter är så viktigt i alla rum!

Väderstrecket påverkar upplevelsen

En liten parentes: Tänk på att väggfärgen kan förändras mycket beroende på vilket väderstreck rummet ligger i. Ligger rummet i norrläge så kan kulörten lätt kännas kallare och nästan lite lila i tonen. Om rummet istället ligger i söderläge så kan den gråa färgen snarare gå åt ett varmare håll och se nästan lite gul- eller grönaktig ut. På bilden ovan upplever jag att väggfärgen lutar åt ett grönare håll. Vad tycker du?

Varför eftersträva balans?

När ett element blir dominant i inredningen kan det påverka oss på olika sätt. Det behöver inte vara negativt för oss, även om det kan kännas lite obalanserat. Exakt hur det kan påverka beror på elementet som är dominant. Metallelementet har en inåtsträvande energi som är positiv för bl.a. koncentration och fokuserat arbete. Det kan kännas svalkande och lugnande vid tillfälligt upplevd stress. Däremot kan det ha motsatt effekt och istället öka stressnivån hos någon som kanske är på gränsen till utbränd. Eftersom vi behöver olika saker så kanske någon som ser denna bild kan känna längtan efter en miljö som denna medan någon annan starkt ogillar den. Jag själv tycker miljön känns riktigt härlig men jag saknar spontant lite värme – som jag skrev, kanske prydnadskuddar eller en pläd i aprikosliknande ton. Hur känner du?

Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa