Skip to content
feng shui sovrum

Feng Shui i sovrummet

Hur skapar du god Feng Shui i sovrummet? Jag upplever att sovrum ofta är lågt prioriterat hemma hos många kunder jag möter. Så är det (tyvärr) hemma hos mig också, även om det blivit bättre de senaste åren. När det kommer till mysfaktorn i de flesta sovrum finns det ofta mer att önska! Krutet har kanske lagts på vardagsrum eller kök; platserna där vi umgås med andra. Detta trots att sovrummet är det rum som främst kan kopplas direkt till vår sömnkvalitet och återhämtning. Av den anledningen borde sovrummet vara ett av de absolut viktigaste rummen att prioritera. Jag tänkte därför dela några tips om hur du, med enkla medel, kan förbättra din Feng Shui i sovrummet.

Våga mörkare kulörer! Sovrummet är främst till för att sova i och där kan du med fördel ha mer dämpade och mörka kulörer. Genom att tänka ton-i-ton istället för ”vita väggar med en accentfärg” så skapar du mjukare övergångar. Det är ju dessutom SÅ snyggt att måla in allt ifrån lister till dörrar och förvaring i samma eller liknande ton – vilket även minskar intrycken. Sovrummet är dessutom ett rum där du verkligen kan ha fördel av att måla taket i en annan kulör än vitt. Att ha färg eller tapet i taket gör att takhöjden ”krymper” vilket kan göra gott om du har svårt att komma ned i varv.

Feng Shui i Sovrum
Ett härligt och svalt sovrum, enligt min smak. Jag hade gärna tillfört en större golvväxt samt sängkläder i en varmare ton. En stor mjuk matta under sängen skapar en känsla av trygghet. Mattan lugnar energiflödet intill sängen och ramar in helheten på ett fint sätt. En ytterligare fördel är såklart också att det är mjukt att sätta ned fötterna när du vaknar. Är det något rum du kan våga heltäckningsmatta i så är det sovrummet!

Smått & Gott att tänka på

För att komma ned i varv behöver vi ofta minska intrycken. Förutom att ha en färgsättning som går ton i ton så är dold förvaring A och O i ett rum som sovrummet. Även om det är rörigt inuti en garderob (vilket fortfarande kan påverka dig negativt) så slipper du i alla fall se röran. Försök att så långt det går hålla dig till naturmaterial i möbler och inredningsdetaljer. Tänk sängkläder och textilier i linne eller ren bomull, ullmatta, ullplädar och fårskinnsfällar som dekoration. Trä, sten och glas som material före plast och andra kemiska konstellationer.

Välj också din belysning med omsorg – se till att det finns arbetsbelysning du kan tända i samband med städning men lägg fokus på att skapa en mysig känsla med belysning. Dimmer är alltid en fördel men jobba även med flera ljuskällor, riktat ljus och ljus i olika höjder. Välj lampor som är mjuka i formen och som inte utgör något ”hot” för dig när du sover (gäller främst taklampa). Glöm inte att vädra några minuter innan det är dags att sova! Frisk luft och någon temperatur lägre i sovrummet gör bara gott för sömnen.

Poddavsnitt om Feng Shui i Sovrummet

Nyligen släppte jag ett poddavsnitt med flera tips för sovrummet. I avsnitt 55 svarar jag på lyssnarfrågor och ger mina bästa tips inför köp av ny säng. Jag berättar bl.a. om fördelar med att ha en huvudgavel och avslöjar varför det är positivt för din kärleksrelation. Kan du inte få nog av tips för sovrummet så finns det ett äldre poddavsnitt på ämnet, avsnitt 26. Currylinjer är viktigt för sömn och återhämtning men är ingenting jag nämner i dessa avsnitt. För dig som vill veta mer om currylinjer så vill jag tipsa om detta blogginlägg eller lyssna på avsnitt 3.

Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa