Skip to content
Forskning och Feng Shui

Forskningen visar hur inredning påverkar måendet

Forskningen visar hur inredning påverkar måendet. Vissa människor har en otrolig känsla för design och är rena talanger när det kommer till att inreda och skapa vackra miljöer. Jag skulle (tyvärr) inte påstå att jag har begåvats med en sådan talang. Däremot har jag ända sedan barnsben känt mig mer eller mindre påverkad av omgivningars utseende och känsla. Om någonting inte känts bra i ett rum eller på en plats så har det dock inte alltid varit solklart vad som känts fel.

Det som var så magiskt när jag började utforska Feng Shui var att jag fick ord och förklaringar! Jag förstod plötsligt varför jag sov bättre när sängen stod på ett visst sätt jämfört med ett annat. Jag kunde med hjälp av Feng Shuins verktyg lättare sätta fingret på vad som skavde – och därmed också åtgärda problemet. Det som är så otroligt intressant är att resultaten av den moderna forskningen visar hur inredning påverkar måendet – och det går helt i linje med Feng Shuins teori! Kanske var vi faktiskt bättre på att känna efter förr i tiden?!

Forskning och Feng Shui
Hjärnforskaren Isabelle Sjövall är den första i världen att doktorera i neurodesign. Neurodesign är det vetenskapliga namnet för forskning som visar hur hjärnan påverkas av arkitektur och inredningsdesign. Vetenskapen stärker faktumet att vi kan hjälpa oss själva till ett bättre mående – med hjälp av medveten inredning. Foto: Jenny Hammar

Forskning och Feng Shui

Ett av de mest grundläggande sätten att jobba med Feng Shui är att använda sig av naturen som ”förebild”. Med det menas att vi kan försöka efterlikna naturliga miljöer vid både möblering, färgval och materialval. Att använda naturen som ”modell” vid arkitektur och inredning kallas inom vetenskapen för ”biomimik”. Forskningen som undersöker hur hjärnan reagerar på arkitektur och inredningsdesign kallas för ”neurodesign”. Flera studier visar nu tydligt att naturlika miljöer gör väldigt gott för våran hälsa. Någonting man inom Feng Shui förespråkat i tusentals år!


Jag trillade nästan av min stol när Isabelle Sjövall, en av världens främsta hjärnforskare och inredningsdesigners, tackade ja till att gästa Feng Shui-podden. I avsnitt 60 kan du höra henne berätta vad forskningen säger om inredningens påverkan på oss människor. Hur bör vi inreda för att må bättre och lever Isabelle som hon lär? Vilket är det vanligaste misstaget när vi inreder våra hem? Vad är ”human scentric lighting” – och varför är det så bra för oss? Detta och MYCKET, mycket mer är sådant du får svar på när du lyssnar på avsnittet. Om jag får säga det själv så är det ett av de mest fullmatade avsnitten hittills. Ämnet är både viktigt och intressant!

Isabelle Sjövall smyger runt bland de härliga gröna växterna som gör så gott för vårt mående. I avsnittet berättar hon hur du bör tänka vid val av gröna växter till ditt hem. Varför är det egentligen så viktigt att blanda olika växtarter?! Foto: Jenny Hammar

Designfulness

Mycket av den moderna forskningen när det gäller neurodesign finns sammanfattad i Isabelles bok ”Designfulness”. Jag kan varmt rekommendera både den och hennes tidigare bok ”Neurodesign”. Böckerna är skrivna på ett lättförståeligt sätt och det är riktigt spännande att läsa om allt vi kan göra för att få en mer hållbar värld. Tänk att de som utövade bl.a. Feng Shui – för tusentals år sedan – förespråkade i princip samma sak! Fascinerande.


Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa