Skip to content
feng shui inom kriminalvården

Feng Shui inom kriminalvården?

Innan jag började jobba som inredare arbetade jag nästan 10 år inom kriminalvården. Det var en utmaning och samtidigt en stor ära att möta alla olika människor. Så mycket kris, misär, missbruk och psykisk ohälsa jag mött. Aldrig har jag gett upp hoppet om att se en positiv förändring! Nu tänker jag, kan man använda Feng Shui inom kriminalvården? Mitt svar är JAAA!

Grunden inom svensk kriminalvård är att jobba med evidensbaserade metoder (=baserat på forskning). Inom Frivården, där jag jobbade, var samtal det största och viktigaste arbetsverktyget. Alla samtal med klienter skulle grunda sig i KBT med fokus på känslor, beteenden och tankar. Även om jag jobbade med KBT som verktyg så är sanningen att jag till viss del också använde mig av Feng Shui. Istället för att bara fokusera inåt riktade jag blickarna mot omgivningen. Jag ville lära mina klienter mer om hur omgivningen påverkar deras kroppar och mående. Och främst prata om betydelsen av platsen de kallar ”hem”.

Feng Shui som kriminalvård?
När jag var deprimerad så räckte det inte med KBT-terapi. Först när jag insåg hur mycket min omgivning påverkade mig lyckades jag förändra KÄNSLAN inombords. Jag brinner idag för att hjälpa andra inse att de besitter makten att förändra saker i sin omgivning. Att förändra omgivningen kan ge oanade positiva effekter på måendet. Det kan inge både hopp och ökad lust till livet!

Neurodesign och Kriminalvård?

Neurodesign handlar om hur hjärnan reagerar på den byggda miljön och hur inredning och design påverkar oss, både psykiskt och fysiskt. Majoriteten av alla studier inom exempelvis neurodesign visar samma resultat som Feng Shui hävdat i tusentals år. Säga vad man vill om Feng Shuins ”flummighet” men omgivningen påverkar oss, otroligt mycket. Vi påverkas oavsett om vi bryr oss om hur det ser ut eller inte. Rent kroppsligt reagerar du nämligen på färger, former och miljöer, vare sig du är medveten om det eller ej. Och jag vill hävda att oavsett hur kaotisk en situation är så går det, ALLTID, att ge sig själv lite bättre förutsättningar, bland annat med hjälp av Feng Shui.

Forskningen visar…

Vi vet idag att vita, sterila miljöer kan påverka stressnivåerna i kroppen negativt. Det är bevisat att kantiga möbler och former gör oss mer ”på tårna”. Vi vet att rött väcker ilska och aggression i större utsträckning och vi vet att blått utstrålar trygghet men att det i stora mängder KAN ha negativ inverkan på någon som redan lider av depressiva tankar. Tänk om kriminalvården kunde anamma lite mer Feng Shui i sina arbetssätt och lokaler! Föreställ er de (idag) kliniska utrymmena som finns i bl.a. anstalter och häkten. Tänk alla mötesrum och personalutrymmen som är vita, kala, kantiga och hårda. Addera lite lekfullhet, mjukhet och runda former. Och framförallt, addera färger som t.ex. lugnar, inger tröst och hopp istället för att göra oss stressade, deprimerade och arga.

Till vänster ser du ett klassiskt mötesrum, långt ifrån det värsta jag har sett men ändå ett ganska typiskt; sterilt, kalt och ganska tråkigt. Tänk att istället få möta glada och uppiggande färger, lekfullhet och mjuka former. Visst känns det lite roligare att sätta sig i rummet till höger? (Bilden är ett kollage jag snabbt klippte ihop en sen kväll i soffan så det är kanske inte riktigt så jag hade valt att inreda. Men visst känner du skillnad?)

Grundläggande behov

Ett av våra basala och mest grundläggande behov i livet är att ha en trygg plats att vistas på. Ett boende, tak över huvudet. Den brutala verkligheten ser tyvärr inte sådan ut för alla. Det förekommer våld i hem, bomber sprängs och många saknar en egen trygg plats. Med hjälp av Feng Shuins verktyg kan vi – trots kaoset – jobba upp en tillfällig känsla av tröst och trygghet, med små enkla medel. Det förändrar kanske inte livet, gör inte att bomberna slutar sprängas eller får våldet att upphöra (även om det kanske kan göra att våldet minskar). Men det kan inge hopp. Tröst. Skapa en liten stunds närvaro på en plats som där och då känns lite mer behaglig för den som är utsatt. En plats som för stunden får vara mjuk och hoppfull.

Som inredningsexperten och färgförespråkaren Lena Nyholm sade under sin föreläsning på Formex: Färg gör oss lyckliga. Och lyckliga människor krigar inte, slåss inte. Men det gäller att vi omger oss av ”rätt” färger och former. Jag tror och hoppas att vi är på en väg i rätt riktning. Där miljöns utseende och påverkan får ett större fokus. Där färg får ta plats och där vi värnar om miljöns utseende. Det är tänkvärt, trots allt.

Är du intresserad av att höra mer?

Kanske vill du höra mer om hur du, med hjälp av Feng Shui, kan utveckla och förbättra en arbetsplats? En offentlig miljö? Ett kontor? Tveka inte att höra av dig! Maila mig på info@skoogliving.se eller kontakta mig via formuläret nedan.

Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa