Skip to content

Hur kan man tänka vid färgsättning av ett rum?

Det finns ett antal olika tillvägagångssätt när det kommer till färgsättning. Addera till det ett oberäkneligt antal kulörer att välja bland. Så, hur kan man tänka vid färgsättning av ett rum? Om du vill skapa ett hem eller rum som främjar glädje och välmående så är det bästa tipset jag kan ge dig att välja färger med din favoritmiljö som utgångspunkt. Inom Feng Shui är naturen den största och kanske viktigaste inspirationen och förebilden vid all form av inredning – oavsett stil. Ofta pratar jag om att ”plocka in naturen” i hemmet genom både färger, former och material.

Hur kan man tänka?

För att hitta ”dina” färger kan du börja med att ställa dig själv några viktiga frågor; Vilken miljö trivs du i? Vart känner du förundran? Är det när du ser en vacker solnedgång över en stilla sjö eller är det vid en härlig sandstrand med kristallklart vatten? Kanske är det vid den lilla insjön, i en fuktig skog eller vid öppna slätter? Försök att känna efter vart du verkligen njuter och förundras. Vilka är färgerna? Formerna? Använd sedan miljön som inspiration när du ska färgsätta och inreda ett rum. Jag ville t.ex. skapa min egen skog i vardagsrummet. Grönt i lite mörkare nyans, gröna växter och tavlor med skogsmotiv. Jag vill fortfarande byta ut soffan och de vita planmöblerna men allt kostar pengar så jag får ta det lite pö om pö. Men färgen på väggarna och tavelmotiven är en riktigt bra start. Jag älskar mitt gröna vardagsrum!

Hur kan man tänka vid färgsättning av ett rum?
Mina älskade barn på rad. Rummet är grönt och i bakgrunden ser du två av mina favorittavlor med motiv av skog och berg. Jag njuter verkligen varje gång jag vilar ögonen på dessa tavlor. De utstrålar exakt den känslan jag ville skapa i rummet. På andra väggen (bakom kameran) sitter två prints med motiv av konstnären Henri Rousseau. Även de går helt i linje med känslan jag ville skapa och jag älskar att vila ögonen på tavlorna.

Att hitta färgerna

Hur kan man tänka vid färgsättning av ett rum och hur hittar du dina färger då, rent konkret? Till att börja med kan du försöka hitta en miljöbild som väcker härliga känslor i dig. Nedan visar jag en bild jag gillar, för att du ska förstå hur jag menar. Utgå från bilden du gillar och fundera på hur du kan bygga upp en liknande känsla i ditt rum med hjälp av färg, belysning och möbler. Vilken färg är dominerande i bilden? Välj ut den dominerande kulören som bas i rummet, den som starkast förmedlar känslan du gillar. Baserat på bilden nedan hade jag valt att måla väggarna i en mellangrön ton liknande färgpricken i mitten!

Ljust eller mörkt?

Bör taket vara klassiskt vitt eller ska du låta väggfärgen sprida sig även över huvudet, som grenarna på bilden? Det beror såklart på vad du eftersträvar för känsla! Ett mörkare tak skapar en mer omhuldande känsla medan ett vitt tak öppnar upp. Försök sedan hitta ytterligare ett par färger som känns sköna ihop med basfärgen, tänk gärna lite ”ton i ton”. Gå antingen åt det ljusare hållet eller det mörkare; jag skulle exempelvis kunna tänka mig en riktigt mörkgrön eller brun soffa till den gröna väggfärgen, och kanske även mörkare gardiner i samma ton som soffan. Möbler och gardiner kan då liknas vid stammarnas skuggor. Väljer du en ljusare färg på soffa och gardiner kan man istället se det som de ljusare partierna i bilden, mellan stammarna.

Hur kan man tänka vid färgsättning av ett rum?
Hur kan man tänka vid färgsättning av ett rum? Här ser du hur jag plockat ut några basfärger utifrån en miljöbild jag gillar.

Plocka tillsist in en accentfärg som skapar kontrast och väcker liv. Baserat på bilden hade jag antingen satsat på t.ex. gult eller blått. Gult/orange skapar värme medan det blåa utgör en svalare känsla. Accentfärgen kan du addera på t.ex. prydnadskuddar och detaljer i inredningen = enkelt att sedan förändra utifrån årstid.

Mer att tänka på vid färgsättning av ett rum?

Eftersom jag förespråkar naturmaterial så skulle såklart ett riktigt härligt trägolv vara som pricken över i:et. Oavsett vilket golv du har så kan ett tips vara att leka med texturen; exempelvis genom att lägga in en stor matta som ramar in möblemanget. En annan viktig aspekt i alla rum är belysningen! Hur är ljuset, det naturliga ljusinsläppet? Lek med belysningen och överdriv gärna med antalet ljuskällor. En bra tumregel är att ha mellan 5-10 olika ljuskällor i ett rum. Tänk på att du behöver ha både god arbetsbelysning vid städning men även ljus för mysigare stunder. Låt lamporna sitta i olika höjd, golvlampor, taklampor eller vägghängd belysning. Använd riktat ljus som kan liknas vid solens strålar mellan träden och belys sådant du vill framhäva; t.ex. tavlor eller möbler du tycker extra mycket om.

Ja, det var väl lite ditten och datten kring att färgsätta och inreda ett rum utifrån en miljöbild. Har du frågor om färgsättning eller vill du ha individuell vägledning i Feng Shui? Boka ett one-to-one samtal med mig! Läs mer HÄR.

Vad tänker du om inlägget? Lämna gärna en kommentar!

Upptäck mer från Skoog Living

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa